Szalim

A Szalézi Ifjúsági Mozgalom az a „lelkiségi közeg” ahol találkozik minden olyan csoport, egyesület, fiatal szerveződés akik magukénak érzik a Szalézi Lelkiséget, és annak nevelői misszióját. A Szalim egy Don Bosco lelkiségében karitatív tevékenységet végző szervezet, ami a fiatalok evangelizálásával, nevelésével, oktatásával és szocializálásával foglalkozik, önkéntes fiatalok bevonásával.

Szalézi, mert Szalézi Szent Ferenc szeretetteljes és jámbor lelkisége, lelkülete mintájára, Don Bosco és Mária Mazzarello életpéldájából gyökerezik. A szalézi atyák, testvérek, a szalézi nővérek és a szalézi család minden tagja segítik a fiatalokat a mindennapi fejlődésben, melléjük állnak és együtt haladnak a szentség felé vezető úton.

Ifjúsági, nem elsősorban azért, mert gyerekek és fiatalok alkotják, hanem sokkal inkább korszerű, rugalmas, kreatív és fiatalos animációs tevékenysége miatt, amelyek jellemzik. „Szeressétek, amit a fiatalok szeretnek, hogy ők is szeressék, amit ti szerettek!” /Don Bosco/

Mozgalom, mert összetartja és átöleli azokat az személyeket, csoportokat, egyesületeket, akik szeretik és követni igyekeznek Don Boscót, a Szalézi Lelkiség fiatalos szellemében.

A Szalim Egyesület az ifjúság szervezeteként kulturális rendezvények, sportesemények, formációs és ifjúsági vezetőképző programok, rendezvények, kiadványok segítségével keretet ad a magyar szalézi fiatalok ez irányú tevékenységének. Kiemelt szempont a hátrányosan érintett gyerekek segítése, a társadalomba való könnyebb integrálás lehetővé tétele számukra.